Saturday, 16 July 2016 11:54

Офис площите в София са 1,7 млн.кв.м.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Най-големите ползватели на офиси в столицата продължават да са IT и аутсорсинг фирмите

 

Свободните офис площи в София продължават да намаляват и към края на юни вече са 12.1% от общия им обем. Това показва пазарното изследване на MBL|CBRE за второто тримесечие на годината. Данните затвърждават тенденцията, започнала в края на 2013 г. - тогава например незаетите площи бяха около и над 20%, като спадат и досега.

В абсолютна стойност незаетите клас А и Б офиси са 210 хил. кв.м, което е понижение с близо 4000 кв.м спрямо предходното тримесечие. Към момента около 9% от общия обем на площите в завършени клас А сгради се предлагат за отдаване под наем, се посочва в анализа.

Кой наема

През второто тримесечие са сключени договори за наем на 23 хил. кв.м, като сред най-големите сделки са направени от SAP (2500 кв.м), Sanofi (1300 кв.м) и Javelin Group (1200 кв.м). Най-предпочитани през второто тримесечие остават бизнес зоните на бул."Цариградско шосе" и някои обособени локации в широкия център, а търсенето идва основно от компании в сектора на IT и аутсорсинга. Обикновено периодът между април и юни е най-слаб за пазара на наемане през годината.

Средните наемни цени остават стабилни и без промяна с изключение на офисите от клас Б, където под влияние на цялостното раздвижване на пазара офертните наеми отбелязаха ръст от 0.8%. Към края на юни в зависимост от местоположението и характеристиките на сградата средните офертни нива за площи от клас А са между 11 и 14 евро на кв.м, а за клас Б - 6.5-8.5 евро, посочват от MBL|CBRE. От компанията очакват тенденцията на повишение да продължи с оглед на високото търсене.

Строителството продължава

Към края на юни в София има общо 1.7 млн. кв.м офиси, като тези в строеж се повишават с 19 хил. кв.м до до 175 хил кв.м, което се доближава до средните нива от 2015 г. Това свидетелства за подобреното настроение сред инвеститорите да започват нови проекти, както и да рестартират замразени такива, коментират анализаторите и допълват, че основният обем от офис площи в строеж се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2017 г.

 

източник: www.capital.bg

 

Read 3808 times Last modified on Saturday, 16 July 2016 12:39

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

BGtop

Bulgarian TOP
0   1   2   3 4   5

Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com